BASA NGOKO LAN BASA KRAMA

basa krama

ASSALAMUALLAIKUM….

Sugeng enjing bocah-bocah.., piye kabare dina iki mugo-mugo kabeh padha sehat yaaa, kanggo miwiti piwulangan dina iki ayo pdha-padha ndunga supaya materi dina iki bisa nduweni manfaat kanggo kita lan uga materi kasebut bisa diterapake ing omah utawa kaluwarga uga masyrarakat.

Bismillah …

Materi dina iki sing arep dirembug yaiku ngenani Basa ngoko lan Basa Krama

BASA NGOKO LAN BASA KRAMA

Apa sing mbok ngerteni marang Ngoko Lugu, Ngoko Alus, Krama Lugu, lan Krama Alus?

• Ngoko lugu ( Basa ngoko digawe ngomong marang kanca) yaiku bahasa ingkang panggunaane mboten wonten kecampuran bahasa krama.
  • Ngoko Alus ( Basa rada alus digawe ngomong karo mbk/mas) yaiku bahasa ngoko ingkang panggunaane kecampuran bahasa krama.
  • Krama Lugu ( Basa sing alus lan digawe ngomong karo bulik, paklik, budhe, pakde) yaiku  kabeh tetembungane nganggo tembung krama ananging wuwuhane isih migunakake wuwuhan basa ngoko. Krama lugu biyasane digunakake dening bakul ing pasar menawa omong-omongan karo wong kang arep tuku.
  • Krama Alus( Basa sing luweh alus lan digawe ngomong marang ibu, bapak, guru, simbah)  yaiku kabeh tetembungane krama kabeh. Krama alus digunakake kanggo wong nom menawa matur marang wong tuwa, anak buah marang pimpinan, lan wong sing durung kenal.

BASA KRAMANE AWAK YAIKU:

1. Endas ; sirah
  2. Rambut : rikma
  3. Kuping : talingan
  4. Alis : imba
  5. Mripat: suco
  6. Irung : grana
  7. Lambe : thutuk
  8. Weteng : padharan
  9. Tangan : asta
  10. Sikil : sluku

KANGGO LUWEH MANGERTENI MATERI KASEBUT , COBA WACANEN LINK ING NGISOR IKI!